Anlita däckhotell i tyresö

09 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Finns det olika typer av däck?!

Då jag är en tämligen oteknisk person vill jag alltid att saker och ting bara ska fungera och funderar inte så mycket på varför eller hur de fungerar. Så när det gäller min bil vill jag bara sätta mig in och köra. Jag vet inte vad som händer när jag vrider om nyckeln och jag skulle inte kunna nämna de olika delarna i en motor. Däck är ytterligare en av de saker som jag aldrig riktigt tänkt på… förrän nyligen.

Jag körde på vintern och började märka att min bil halkade och gled mer än vanligt. Jag tänkte att det bara var de isiga vägarna så jag gav det inte så mycket uppmärksamhet. Men sedan nämnde en vän till mig att jag borde skaffa vinterdäck till min bil. Vinterdäck? Jag hade ingen aning om att något sådant fanns! Tydligen har jag kört omkring i allvädersdäck hela livet, utan att veta om det.

Så jag började göra lite efterforskningar och fick reda på att det faktiskt finns en skillnad mellan sommar- och vinterdäck. Sommardäck är tillverkade av en hårdare gummiblandning som är utformad för att klara av de varmare temperaturerna. Vinterdäck är tillverkade av en mjukare gummiblandning som hjälper dem att greppa vägen i kallt väder

däckhotell

Slipp krångel med däckhotell

Jag fick också reda på att man kan köra med dubbdäck. Spikdäcken har metallspikar som sticker ut ur dem och som hjälper till att greppa vägen på isiga ytor. Men det finns vissa regler för när du får och inte får använda dem. I Sverige får du till exempel bara använda dubbdäck från den 1 oktober till den 15 april

Jag lärde mig också att du bör balansera dina däck med några månaders mellanrum för att säkerställa ett jämnt slitage. Däckbalansering innebär i princip att man ser till att däckets vikt är jämnt fördelad. I vanlig ordning så väljer jag dock att låta någon annan hålla kolla på alla detaljer och har nu anlitat ett däckhotell i tyresö.

Fler nyheter