Behöver du ett invaliditetsintyg?

24 juni 2022
patrick pettersson

editorial

Olyckor är ingenting de flesta av oss går och tänker på i vardagen. Utan man följer sin rutin som vanligt och funderar inte på vad för tråkigt man kan råka ut för. Man sätter sig i bilen, kanske tar man bussen eller cykeln till sin arbetsplats, lämnar av och hämtar sina barn på skola och aktiviteter, man lagar mat och fixar i hemmet med mera.

Det går sällan att förutspå när och var en olycka kommer ske, men rätt vad det är så händer det och ens vardag rubbas. Oftast handlar det inte om någonting allvarligt, man kanske ramlar med cykeln och får lite skrapsår. Men någon gång kan det bli så illa att man får bestående men.

De som har olycksfallsförsäkring behöver inte oroa sig lika mycket för ekonomin om de råkar ut för någonting. Är man försäkrad så har man rätt till ersättning då en olycka inträffar. Men för att få ersättning kan ibland försäkringsbolaget be dig om ett så kallat invaliditetsintyg. Mer om invaliditetsintyg kan du läsa på den här länken: https://www.invaliditetsintyg.se/.

 

Varför vill försäkringsbolaget ha ett invaliditetsintyg?

I de fall där ditt försäkringsbolag ber dig om ett invaliditetsintyg är det för att de behöver veta mer om dina besvär för att kunna fatta ett beslut om ersättning. Det kan bero på att den information som finns i exempelvis journalkopior, röntgenundersökningar med mera som de har tillgång till inte riktigt räcker till.

 

invaliditetsintyg

 

Så får du ett invaliditetsintyg

Det första du behöver göra för att få ett intyg är att kontakta en läkare och boka tid för invaliditetsundersökning. Undersökningen går till på så vis att läkaren pratar med dig om de besvär du har efter en olycka. Därefter undersöker de bland annat rörlighet, styrka och annat, beroende på vilka besvär du har. När allt det är klart skriver läkaren ihop ett invaliditetsintyg som skickas till ditt försäkringsbolag. 

Fler nyheter