En bra logistikpartner

Logistik är en bred beteckning som handlar om förflyttning. Det kan vara förflyttning av personer eller någon typ av gods från en plats till en annan. Så när någon säger att den arbetar med logistik så kan man vara alltifrån busschaufför till logistikplanerare för nya vägbyggen eller hur man bäst får in rätt material på rätt tid under en byggnation.

3PL betyder tredjepartslogistik och arbetar med att hjälpa säljande företag med att på bästa sätt leverera sina varor till kunderna. På senare år har det blivit ett koncept som är mycket vanligt och ofta används av medelstora eller större företag för att själva kunna fokusera på det man har som affärsidé.  

 

Att lägga pussel

3PL är lite som att lägga pussel med stora bitar där bitarna hela tiden ändras. Eller möjligen som att lösa en Rubiks kub. Uppdraget för ett företag som arbetar med 3PL, som exempelvis https://www.hillmerslogistik.se/tjaenster#3pl, är att hålla säljarens kostnader nere samtidigt som man håller en hög nivå på kundnöjdheten.

Eftersom allt kan hända inom alla led så gäller det att hela tiden ha kontroll över vad kunderna önskar, vad man har på lagret, vad som kommer ur produktionen och hur fraktbolaget kan hantera själva frakt-biten.

 

  

Utbildning eller fallenhet

De som arbetar inom 3PL har ganska spridda bakgrunder som alla kan passa in på olika sätt. Man kan ha en utbildning inom logistik eller kanske man har arbetat inom logistikkedjan, som gör att man har de kunskaperna som krävs för att förstå flödet och hur man ska arbeta med det.

Ibland kan det till och med vara en fördel ifall man har en djupare inblick inom produktionen, har varit kund eller arbetat på ett fraktbolag så man även vet hur det är att sitta inom de funktionerna. 3PL är en spindel i nätet som får maskineriet att fungera.

Posted in 3PL

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *