Har du någonsin undrat över vilken mängd järn det finns i en byggnad?

28 februari 2022
william eriksson

editorial

Stålkonstruktioner kan innebära balkar, pelare etc. Skillnaden mellan ämnena stål och järn är att de bearbetas olika, men det är i grunden järn som går från mjukt till hårt under uppvärmningen. Det är på grund av detta man använder termerna stål, järn och plåt omväxlande. 

Smide är vad smeder alltid har gjort, som att värma metall för att tillverka hästskor. Även om vi har kommit långt från den tiden så finns smide fortfarande. Dock är processen en helt annan nu för tiden då man har hjälp av industriella maskiner. Men det är fortfarande samma grundprinciper.

Byggnadssmide i köpcentrum och teatrar

Byggnadsmide förekommer frekvent runt om oss men vi stannar sällan upp och funderar över dess närvaro. Det kan handla om enkla bommar och balkar. Det kan också vara konstnärliga designdetaljer i ett arkitektritat hus, som smidits och satts på plats oavsett om detaljen har någon praktisk funktion i inredningen eller på fasaden.

Arkitektoniskt smide kan ses på taket till den nya moderna restaurangen, i gallerior, på teatrar, utställningshallar och i hemmen. Ibland stannar man till och beundrar ett fint räcke eller ett utsökt galler på dessa platser utan att fundera på att det är byggnadssmide.

 

byggnadssmide

 

Få hjälp av experter för ditt byggnadssmide

En egen smedja i huset är det ju ytterst få som har. Så vill du ha någon särskild detalj smidd måste du söka upp en specialist på området. Där kan du få tips utifrån dina egna preferenser och utifrån hur andra har det och vad de har beställt till sina hus.

Du kan också behöva något smitt till ditt företag, som en ny grind, räcke till en uteplats – eller andra smidesdetaljer i lokalerna. Anlita då endast professionella bygg- och smidesexperter. Med deras hjälp får du precis det du vill ha, enligt egna preferenser – men med stor kompetens. Kolla in https://www.jbsmide.se/

Fler nyheter