Hitta rätt skola

Genom det så kallade fria skolvalet har man rätt att själv välja skola och förskola till sitt barn. I Sverige är det frivilligt att sätta sitt barn i förskolan men de flesta barn mellan tre och fem år är inskrivna i en förskola. Redan från ett års ålder har man möjlighet att låta sitt barn gå i förskola. I de flesta olika kommuner finns det flera olika skolor att välja mellan. Några drivs kommunalt, andra är enskilt drivna. Vissa drivs utefter en specifik pedagogisk modell som exempelvis Montessori och Waldorf. 

 

Närheten till skolan kan spela in

I de flesta kommuner uppmanas man som förälder att aktivt göra ett skolval åt sitt barn men det är ändå ganska så vanligt förekommande att föräldrar låter bli. Då brukar oftast barnet hamna i en kommunal skola. Men det är viktigt att som förälder känna till att man har möjlighet att själv söka en annan skola till sitt barn. Ibland räcker dock inte platserna till för alla barn och då brukar de fördelas efter regler som kommunen har satt upp. Bor man exempelvis nära en specifik skola kan man ha större chans att tilldelas en plats. 

 

 

Läs på om olika pedagogiker och besök skolorna

Inför skolvalet kan det vara bra att göra research och exempelvis söka på eskilstuna skolor för att få fram de olika alternativ som kan finnas i kommunen. Kolla upp de olika pedagogiker som skolorna undervisar med och tänk igenom vad ni tror passar ert barn bäst. Besök även skolan och prata med eventuella framtida lärare. Vill man välja en friskola kan det vara bra att så tidigt som möjligt ställa sitt barn i kö där. Men även hos friskolorna fördelas platserna ibland utefter hur nära skolan man bor. Andra saker som kan spela in är om man redan har ett syskon som går där. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *