Inga pengar innan ett uppvisande av invaliditetsintyg

25 juni 2021
william eriksson

Ett steg upp i trappan. Du grinar illa. Två steg. Smärtan stiger. På tredje steget biter du ihop och tar resten av stegen bara för att ta dig igenom smärtan och komma upp i sovrummet. Så här har det varit, varenda dag i snart ett år. Ända sedan dess att du blev påkörd av en vårdslös bilist när du cyklade hem efter en lång dag på jobbet. 

Du minns det än idag. Du skrapade upp knän, armar, händer och rygg. Höften tog en ordentlig smäll och hoppade ur led. Du slog även i huvudet, och det var tack vare att du hade cykelhjälm på dig som du överhuvudtaget fortfarande är vid liv. 

Men de kroppsliga skadorna var svåra. Du fick stanna i flera veckor på sjukhuset och genomgå massvis med fysisk terapi innan du kunde komma hem igen. Och fortfarande, ett år efter olyckan, lider du fortfarande av besvären. Du har blivit invalid. 

 

 

Vad gör försäkringsbolaget?

Naturligtvis har du inte kunnat jobba sedan dess. Ditt jobb som cyklande brevbärare är långt borta. Framför allt fysiskt, att sätta sig på en cykel skulle vara förenat med smärta som aldrig går över. Men även mentalt. Så fort en bil drar förbi ser du händelseförloppet från ett år tillbaka igen passera revy framför ögonen på dig. Hur du ska ta dig igenom det här resten av livet är svårt att säga. 

Lite pengar hade förstås hjälpt. I det här fallet är det ditt försäkringsbolag som ska betala ut en ersättning på grund av att du efter att du fått vård fortfarande inte har blivit bra. En ersättning hade varit på sin plats, och det är försäkringsbolagets skyldighet att betala ut det. Men inte förrän du kan visa upp ett Invaliditetsintyg underskrivet av en läkare som bekräftar dina skador. Fram till dess kommer du inte få ett rött öre utbetalat.

Fler nyheter