Låt inte gamla batterier sitta kvar i klockan

28 juli 2020
william eriksson

I vår ständigt uppkopplade tid är det allt fler som vill slippa att plocka fram mobilen varje gång de behöver veta vad klockan är. Många letar fram sina gamla armbandsur igen där de legat och samlat damm i lådorna. Förhoppningsvis kommer de ihåg att plocka ur batteriet innan de lade undan klockan eftersom det efter en tid kan börja läcka batterisyra och skada urverket. I klockbatterier finns det flytande elektrolyt som kan orsaka frätskador om det rinner ut i urverket. Torkad batterisyra kan även fastna i klockans kugghjul och orsaka stopp. Det går ofta att renovera ett skadat urverk, men det kan bli kostsamt. Detta speciellt om det är en dyrare klocka gjord av guld.

 

Regelbunden service gör att klockan håller längre

Egentligen ska man även som regelbunden klockbärare alltid byta batteriet så fort som möjligt efter att det är tömt på energi och klockan stannat. Gör man det så minimerar man risken för att klockbatteriet ska börja läcka. Vill man byta batteri i sin klocka kan man göra det hos en urmakare. Samtidigt kan man  även be urmakaren att trycktesta klockan så att man får veta om den fortfarande är vattentät. Är klockarmbandet slitet kan det vara bra att passa på att byta även det. Att serva sin klocka och byta klockbatteri regelbundet gör att den håller längre. 

 

 

Det går att själv byta klockbatteriet

Vill man spara pengar kan man självklart byta batteriet i klockan själv. Men man ska veta att det är lätt att baksidan av uret repas när man tar ut batteriet om man inte har de rätta verktygen. Fast är det en enklare klocka som inte är så dyr så kanske det inte gör så mycket. Vill man köpa klockbatterier är det nästan alltid billigast online och det finns ett stort utbud att välja på: https://batterionline.se/batterier-till-det-mesta/engangsbatterier/klockbatteri.

Fler nyheter