Låt som en rockstjärna

Låt som en rockstjärna

Den som växte upp på 90-talet fick uppleva gitarrmusikens sista riktigt stora era. Efter flera decennier med musik som Rolling Stones, Black Sabbath, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Mötley Crüe och liknande landade musiken till slut i grungens decennium. 

Alla som var med minns den smått magiska känslan av att höra Nirvana för första gången. ”Smells Like Teen Spirit” var, och är, ett slag mitt i prick på den punkt som får livet att fokuseras på nuet.
Vi minns tändningen som uppstod genom ändlösa spelningar av Pearl Jams klassiker ”Jeremy” på MTV tillsammans med Soundgardens ”Black Hole Sun” och Alice In Chans ”Would”. Det var helt enkelt en tid då det var väldigt lätt för en yngling att plocka upp en gitarr och bara börja spela.

Idag är det det lite klurigare. I varje fall om man letar efter nutida gitarrmusik.
Visst finns det fortfarande färska band som låter bra, men det råder inte riktigt samma återfödsel av band nu som det gjorde då. Det är egentligen inte något att klaga över. I dagsläget är det mer attraktivt att programmera musik än att sitta i en replokal och nöta.

Däremot ser man hur en ny generation har anammat dåtidens stora rockikoner. Kidsen traskar runt med Nirvana-tischor och med kläder som är som en rebootad version av den grunge som rådde på det ljuva 90-talet.
Den som också tar steget till att lira gitarr har det på ett sätt lättare nu än då. Att få tag i kompetenta instrument och gitarrdelar till låga priser, till exempel genom Danguitar, gör att det går att få ett bra sound utan att casha ut på samma sätt som man fick göra för några decennier sedan.

Ur det perspektivet är det lättare än någonsin att låta som en rockstjärna, även om det kanske är svårare än tidigare att faktiskt bli en.
Men det är som bekant kampen som skapar den riktigt grymma musiken.