Motverka depression med en blogg

Motverka depression med en blogg

Depression är seklets plåga. Allt fler människor får diagnosen depression, vilket är positivt i och med att när de vet vad som pågår kan de börja motverka det. Det är däremot inte roligt att veta att så många mår dåligt. Situationen är även en gnutta ironisk – trots att så många lider av vad som är i princip samma sak, är det lätt att börja tro att ingen annan kommer att förstå. Sådan är hon, människan. Men Homo Sapiens har också en fantastisk förmåga att klä känslor i ord, och detta kan bli ditt nya vapen mot sorgen.

 

Hitta en röst

Det har sagts att barn gråter för att de inte kan uttrycka sig med ord. Sedan växer man upp och lär sig att förtränga dessa känslor och prata positivt, men det som inte känns rätt kommer inte att försvinna bara för att man gömmer det från andra. Det är raka motsatsen som faktiskt hjälper: att hitta ett utlopp för sina känslor, att klä dem i ord, kan hjälpa en ledsen människa att få ordning på tankarna och börja orka ta itu med dem, även om det bara handlar om en i taget.

 

 

Sätt inga gränser

Är du den privata typen kan du skriva ner allt det du känner i en dagbok som ingen någonsin kommer att läsa. Vill du hellre känna att du har andras stöd kan du öppna en blogg, kanske i stil med pttpy.se, där du låter orden flöda. Rita om du inte finner ord. Dina vänner kan gå in och läsa, hålla sig uppdaterade om hur du mår och veta när det är kris och när de måste hoppa in och hjälpa till. Depressionen kommer kanske inte att försvinna helt, men den kan bli lite lättare att hantera och leva med, och bara det är ju absolut mödan värd.