När trädet faller

Att fälla ett träd kan vara ett ganska komplicerat projekt som när det är klart och trädet är bortforslat, lämnar kvar en stubbe som sticker upp ur marken. Om stubben står på en plats där man inte rör sig så kanske den kan stå kvar. Men om den står i vägen eller mitt i en gräsmatta eller plantering, så kan man vilja avlägsna även denna.

Men det är inte så lätt gjort om man ska göra det själv. Man kan inte använda sig av en motorsåg eftersom stubben står i jord och sten. Och att använda sig av en yxa på en stubbe med tjocka rötter kan vara ett projekt som sliter ut både yxan och användaren. Därför använder man sig oftast av stubbfräsning för att helt avlägsna alla delar av stubben.

 

En snabb bäver  

Maskinen för stubbfräsning kan gå antingen på hjul eller larvfötter och använder sig av en teknik som fräser sig ner i stubben likt en bäver som hamnat på snabbspolning. På det sättet arbetar man snabbt och effektivt bort alla delar av trädet som fortfarande är ovan mark eftersom maskinen inte är känslig ifall den skulle röra vid antingen småsten eller jord.

 

 

Möjlighet till Rut-avdrag

Stubbfräsning i Stockholm ingår i de tjänster där man kan få RUT-avdrag och därför kan det bli billigare än man tror att göra sig av med störande stubbar. Men om man har flera träd som ska fällas så är det klokt att vänta tills allt arbete är utfört, eftersom det blir billigare per stubbe ifall man tar allt på en gång.

Det beror på att man vid denna typ av tjänst precis som med hantverkare betalar en framkörningsavgift och sedan ett lägre pris per stubbe. Vill man så kan man själv hyra en maskin för stubbfräsning men det går snabbare när proffsen jobbar. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *