Optiker i Södertälje borde vara som optiker i Öreskoga

14 juni 2021
jonas olsson

Ingen kan väl glömma den klassiska svenska tv-serien om Bert Ljung från 1994, baserad på böckerna av Anders Jacobsson och Sören Olsson. I ett av de första avsnitten får vi följa Bert när han tvingas konfronteras med det faktum att han måste skaffa glasögon. Berts pappa Fredrik är nämligen optiker, någonting som Bert inte direkt tycker är världens häftigaste yrke om man säger så. Han har redan fått höra sin beskärda del av hur viktigt det är med bra syn. 

När Bert därför gör en synundersökning i skolan och tror att han kan rabbla alla rader utantill får han en chock. När skolsköterskan säger att han har fel, och Bert koncentrerar sig allt han kan på att läsa de nedersta raderna kammar han noll. Förtvivlan växer när Bert inser att han inte kan se och måste förlika sig med att gå till pappas arbetsplats för att få ett par glasögon. 

Optikern backar dig

De som tror att pappa Fredrik jobbar som Optiker i Södertälje har fel. Serien utspelar sig i den fiktiva staden Öreskoga. Hur som helst, Bert behövde alltså få ett par glasögon av optikern. Han som aldrig trodde att han skulle behöva glasögon någonsin. Hos optikern får han prova olika glas, och inser naturligtvis att han ser bättre i dem. Till slut får han med sig hem ett par stora glasögon med runda glas.  

Efter optikerbesöket får Bert ta extremt mycket skit från klassens mobbare, Klimpen. Han kallar Bert för glasögonorm och sänker hans självförtroende helt och hållet. Han tar till och med över Berts plats i bandet Heman Hunters på grund av glasögonen. 

Men, bandet och inte minst pappa Fredrik kommer till undsättning. Alla klär sig i glasögon och exkluderar på så sätt Klimpen istället. Det lämnar tittaren med sensmoralen att optikern alltid finns där och backar upp dig i svåra stunder. 

Fler nyheter