I Skellefteå handlar allting om pumpservice

25 juni 2021
william eriksson

Havsnivåerna stiger som en följd av klimatförändringarna. De städer och byar som ligger precis vid kusten är illa ut när det gäller risken att drabbas av översvämningar. Framför allt i framtiden, när havsnivåökningen kommer vara ett faktum, men redan nu riskerar bostadsområden att svämma över när stormar höjer vattennivån och vågorna slår in mot land.  

En stad där man satt upp pumpar för att pumpa bort vatten är Ängelholm, där stadsdelen Havsbaden definitivt ligger i riskzonen för att hamna under vatten. Pumparna pumpar ut vattnet när Rönne å svämmar över. Vid ihärdigt regn är därför pumparna helt avgörande.  

Norrlandsstaden Skellefteå ligger visserligen inte i ett direkt utsatt område, även om det trots allt bara är en dryg halvtimme med bil till den yttersta kusten. Det innebär dock inte att pumparna inte jobbar för fullt i staden. Kanske inte med att motverka översvämningar, men definitivt i alla Skellefteås industrier som arbetar med att transportera olika typer av vätskor. 

 

 

Pumpservicen bär äran

Skellefteå är trots allt en klassisk arbetarstad. Det blev en viktig industristad redan under 1900-talet, och det är en tradition som har hållit i sig ända in i modern tid. Idag finns det stora utrymmen för industrier inom många områden, till exempel kemiteknik och elektronik, att bedriva sin verksamhet. Men man hade inte varit den industristad man är om det inte hade funnits en så god pumpservice i Skellefteå som det gör.  

Det är inte bara det att det finns gott om pumpar, och moderna sådana. Det är även servicen som håller toppklass. Det är inte orimligt att tänka sig att alla de hårt arbetande hantverkare som arbetar med att byta ut och reparera pumpar i Skellefteå också är de som håller staden i bruk. Hade alla dessa människor en dag beslutat sig för att flytta till Stockholm istället hade Skellefteå sakta med säkert rasat samman.

Fler nyheter