Kan det verkligen behövas truckkörkort i Stockholm?

13 augusti 2021
Lily Hansen

På Stockholms gator och torg behöver man kanske inte sitt truckkörkort så ofta. Om man vill få jobb på ett lager, en industri eller ett logistikföretag så är det nästan obligatoriskt.

Att köra truck innebär ofta trånga ytor, höga lyft och människor eller andra fordon i rörelse. Utbildning i säkerhetsrutiner är därför en viktig del när man skall ta truckkkörkort i Stockholm. 

 

En utbildning som ger truckkörkort behöver inte ta mer än två dagar och ger goda både praktiska och teoretiska kunskaper. En hel dag ägnas åt att lära sig hantera A-truck med låga lyft och B-truck med högre lyft. Man kan då välja om man vill ha båda eller bara A i sitt truckkörkort. 

Små grupper gör att undervisningen blir personlig och det är erfarna handledare som håller i den. Skulle man ändå efter kursen vilja öva lite till så ingår det kostnadsfritt genom att det finns en körgaranti. Det viktiga är att man efter utbildningen verkligen känner sig säker på att ansvarsfullt kunna hantera trucken.

Den teoretiska delen av utbildningen sker på distans med ett test online. Utbildningen i teori fokuserar väldigt mycket på säkerhet eftersom truckar rör sig både framåt och bakåt med viss hastighet. De höga lyften kan också vara riskfyllda om man inte lärt sig att göra det på rätt sätt. En del företag vill boka in hela grupper på skräddarsydda utbildningar. Anpassade utbildningar kan göras på den plats där man arbetar, med de truckar som används under arbetstid.

 

 

Truckkörkortet öppnar upp för en rolig, välbetald karriär

När man väl har fått sitt certifikat öppnar sig dörrarna för många olika välbetalda arbeten. Att ha med en truckförarutbildning på sitt CV gör att man har större chans att få ett eftertraktat jobb. Arbetsmarknaden för lagerarbetare växer och det finns efterfrågan på kunnig arbetskraft som verkligen gillar sitt jobb.

Fler nyheter