Vad gäller när man är sambo?

17 augusti 2019
patrick pettersson
Vad gäller när man är sambo?

Sambolagen reglerar vad som gäller för personer som är sammanboende och är i ett förhållande. Lagen gäller för både heterosexuella och samkönade par. Lagen reglerar främst vad som får göras i den gemensamma bostaden utan den andres samtycke och vad som gäller i händelse av separation. Sambolagen reglerar också vad som gäller om en i förhållandet går bort. Sambolagen upphör att gälla om parterna ingår äktenskap. Det kan vara en god idé att tala med en advokat och för dig som vill uppsöka en advokat i Göteborg och få mer information är ett länktips: https://advokatfirmanop.se/sv

 

 

Vad gäller vid en separation?

 

Samboegendom är bostad och tillhörigheter som införskaffats gemensamt. Det innebär att bostäder och egendom som införskaffats innan samboförhållandet inleddes inte enligt lag anses vara gemensam egendom. Det vill säga att om en av parterna har en bostad som den andre flyttar in i anses inte bostaden som gemensam. Det kan vara bra att ha i åtanke när ni ska flytta ihop. När kärleken är ny kanske det inte ses som ett problem men om kärleken tar slut kan det uppstå många konflikter.

 

Vad gäller om en av parterna dör?

 

Sambolagen reglerar inte vad som gäller vid ett arv. Många tror att samma regler som gäller för personer som är gifta gäller för sammanboende. Det är felaktigt. Oavsett om ni bott ihop i ett år eller 35 år så saknar man arvsrätt. Det är därför viktigt för sammanboende att skriva testamente om man har barn eller vill att den andre ska ha rätt att ärva. Det kan bli många svåra konflikter om det inte finns ett testamente, för arvet går då till den avlidnes närmaste släkting. Så om du vill skydda din partner bör du se till att skriva ett testamente. Det är viktigt att göra det, så tveka inte att kontakta en jurist. 

Fler nyheter