Viktigt att hålla koll på vattnet

19 augusti 2020
Lily Hansen

I vårt land är det självklart med rent vatten och att man kan dricka vattnet direkt från kranen. Men det kan hända att vatten blir förorenat och att man då måste koka vattnet för att det ska bli rent. När detta händer i det kommunala vattennätet är det kommunen som måste åtgärda problemet så fort som möjligt.

Har man däremot en egen brunn måste man själv hålla koll på vattnets kvalitet och regelbundet analysera det och åtgärda eventuella kemiska eller bakteriella problem.

 

Så ofta bör man analysera sitt dricksvatten

Har man en egen brunn bör man helst kontrollera vattenkvaliteten vart tredje år men har man småbarn i hushållet är det bäst att göra det oftare. Små barn är extra känsliga för vissa ämnen som kan finnas i vatten som till exempel bly, mangan, fluorid och nitrit. Det finn egentligen ingen lag på att man måste provta vattnet i sin brunn men för sin och sin familjs hälsa gör man bäst i att göra det.

Ibland kan man lämna ett vattenprov för analys hos miljöförvaltningen i den kommun man bor i, men de flesta vänder sig till företag specialiserade på just vattenanalys skaraborg eller liknande. 

Ett vattenfilter löser kemiska problem

På våren efter snösmältning och vårflod är det som bäst att ta ett prov. Både extrem snösmältning, skogsavverkning och skogsbränder kan nämligen påverka vattnets kvalitet. Skulle analysen av vattnet visa på att vattnet är förorenat gör man bäst i att åtgärda problem så snabbt som möjligt.

Är problemet kemiskt löser man det med ett speciellt vattenfilter. Efter en tid måste man på nytt göra en vattenanalys för att försäkra sig om att vattenfiltret fungerar som det ska. Likaså om problemen har varit bakteriella och kommit utifrån och orsaken kanske var ett brunnslock som inte höll tätt för snösmältning men som åtgärdades.

Fler nyheter